Immuniteit en Aansprakelijkheid: wat verandert vanaf 2025?
Nieuw Boek 6, Burgerlijk Wetboek
GESCHREVEN DOOR
Michel Van Droogenbroek
Managing Director CEA Belgium
Je hebt ongetwijfeld gehoord dat het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek op 1 januari 2025 in werking treedt.
Juridische begrippen zoals het samenloopverbod van aansprakelijkheden of de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent klinken waarschijnlijk abstract. Daarom richten we ons op de kern van de zaak voor architecten- en studiebureaus en laten we het juridische jargon aan de juristen.
Een belangrijke verandering op komst
Begrippen zoals het samenloopverbod en de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent die in het verleden talloze juridische artikels en boeken hebben geïnspireerd, verdwijnen dus. Deze hervorming zal directe gevolgen hebben voor de aansprakelijkheidsvorderingen die rechtstreeks tegen de vennoten, medewerkers of onderaannemers van het bureau worden ingesteld.
Wat verandert er concreet?
Voortaan kan een opdrachtgever of derde die schade lijdt en een fout vermoedt, rechtstreeks een vordering instellen tegen een zogenaamde “uitvoeringsagent”. Dit geldt zelfs als de opdracht formeel via een correct afgesloten contract aan het bureau is toevertrouwd. Een uitvoeringsagent is iedereen die in opdracht en voor rekening van het bureau een contractuele verbintenis uitvoert: vennoten, medewerkers of onderaannemers. Zij zullen zich uiteraard kunnen verdedigen tegen deze vordering. Het Boek 6 voorziet in een dubbele bescherming die ze kunnen halen uit:
1. het contract dat zij zelf afgesloten hebben met het bureau èn
2. het contract dat het bureau heeft getekend met de opdrachtgever
Deze bescherming vervalt echter in gevallen van opzettelijke schade of schendingen van de fysieke of psychische integriteit.
Wat betekent dit nu voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Eigenlijk niet zo veel …
Een cruciale vraag is: “Wat betekenen deze veranderingen voor de verzekeringsdekking van de beroepsaansprakelijkheid?”
Momenteel dekken de verzekeringscontracten de zaakvoerders, vennoten, zelfstandige medewerkers en bedienden al voor prestaties die zij verrichten in naam en voor rekening van het bureau. In die zin zijn zij dus door het verzekeringscontract van het bureau beschermd tegen een rechtstreekse vordering van de opdrachtgever of een derde. Deze dekking geldt echter niet voor onderaannemers, behalve in het specifieke kader van de wet Peeters-Borsus.
Het is niet uitgesloten dat er specifieke verzekeringsproducten zullen worden ontwikkeld die bijkomende waarborgen bieden voor de medewerkers om situaties op te vangen waarbij er een dekkingsprobleem is met betrekking tot het verzekeringscontract van het bureau of de onderschreven waarborg niet volstaat. Wij volgen dit uiteraard op en zullen hierover communiceren wanneer hierover meer informatie bekend is.
Anticipeer en bescherm jezelf!
Deze veranderingen vragen om een herziening van je contracten, zowel met opdrachtgevers als intern binnen het bureau, om mogelijke acties beter te kaderen en conflictsituaties te vermijden.
Neem gerust contact op met je accountmanager, die je graag adviseert over de stappen die je kunt ondernemen om je optimaal te beschermen.
Contacteer ons en wij zorgen voor een polis op maat.
SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!
Op de hoogte blijven?
BUILDING
CONFIDENCE
Anne-Sophie gidst je graag verder:
Anne-Sophie Weemans – Key Account Manager – Juriste
+ 32 761 94 08
Veranderen van beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar? Dit moet je weten.
Benieuwd of je midden in je carrière kunt overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij? Het korte antwoord is: ja, dat kan zeker! Maar eenvoudig en zonder risico’s? Absoluut niet. Vooral in de bouwsector is een overstap van verzekeraar een grote stap die meer inhoudt dan je denkt.
Zelfstandig architect of in loondienst?
Meer en meer beginnende architecten kiezen voor een bestaan als bediende boven het zelfstandigenstatuut. “Een werknemersstatuut biedt hen meer bescherming”, zegt advocaat Jurgen De Vreese (Lydian). “Maar ook voor architectenbureaus kan het interessant zijn om architecten in loondienst aan te nemen. Beide statuten hebben hun voordelen.”
Hoe dek je je in tegen bouwfouten als architect?
Het aantal schadegevallen in de bouw neemt jaarlijks toe. Waar moet je als architect op letten? Een gesprek met architect Vincent Van Den Broecke, Metier Experten.