Decenale verzekering

Tienjarige aansprakelijkheid

Sinds 2018 zijn dienstverleners (architecten, studiebureaus, …) en aannemers in de woningbouw verplicht om een decenale verzekering af te sluiten als ze een tienjarige aansprakelijkheid hebben. Maar ook voor projecten die niet onder deze verzekeringsplicht vallen, is een decenale verzekering sterk aanbevolen. Bij CEA BELGIUM ben je gerust.

Blue Line
White Circles Header

De decenale verzekering via CEA BELGIUM

Net als de voltooiingswaarborg Wet Breyne is de decenale verzekering verplicht in de woningbouw. Bij CEA BELGIUM ben je verzekerd van …

  • Een POLIS OP MAAT
    Onze juridische experten kennen de verzekeringsmarkt door en door. Zij gaan voor jou op zoek naar de allerbeste polis, volledig afgestemd op jouw wensen en situatie.
  • SNELLE SERVICE
    Jouw dossierbeheerder staat altijd voor je klaar. Deze jurist kent jouw situatie en geeft snel antwoord en advies.
  • Vlotte en secure schadeafhandeling
    Wij werken enkel samen met verzekeraars gespecialiseerd in snelle schaderegelingen.
Blue Filter2b

De verplichte decenale voor woningen

Een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor wie actief is in de bouw van woningen èn een tienjarige aansprakelijkheid heeft.

 ‘Woningen’ zijn gebouwen die voor meer dan 50% van de oppervlakte bestemd zijn voor bewoning. Ziekenhuizen, studentenhomes en legerkazernes vallen hier niet onder.

De decenale verzekering dekt alle gebreken en problemen met waterdichtheid die de gesloten gebouwschil aantasten, en die de stevigheid of stabiliteit van het gebouw bedreigen.

De dekking moet minstens 500.000 euro bedragen, tenzij de wederopbouwwaarde minder is.

Esthetische schade, immateriële schade en materiële schade onder de 2.500 euro wordt niet gedekt.

Kies voor een polis die bij jou past

Een decenale verzekering voor woningen kan je op twee manieren afsluiten.

INDIViDuele polis

Elke partij (architect, aannemer …) sluit een eigen decenale verzekering af, voor één project (specifieke polis) of voor verschillende projecten samen (abonnementspolis).

GLOBALE POLIS

De bouwheer sluit een globale polis af voor alle partijen, zodat er geen discussie kan zijn over wie aansprakelijk is. Deze globale polis kan ook via een abonnementsformule worden afgesloten.

De niet-verplichte decenale verzekering of controleverzekering

Om niet-woningen zoals kantoorgebouwen, ziekenhuizen en studentenhomes te beschermen tegen schade na de oplevering van het gebouw, is een decenale verzekering eveneens sterk aanbevolen.

In dit geval is het altijd de bouwheer die de verzekering afsluit en daarmee alle partijen verzekert. Deze verzekering vereist de tussenkomst van een controlebureau. Daarom spreken we hier ook over een controleverzekering. Bij schade is een zoektocht naar de verantwoordelijke overbodig aangezien alle partijen meeverzekerd zijn.

Je kan een decenale voor niet-woningen afsluiten voor één project (specifieke polis) of voor verschillende projecten samen (abonnementspolis).

Snel een
offerte nodig?

Nathalie Nolf

Nathalie gidst je graag verder:

Nathalie Nolf – Business development manager
+ 32 479 56 54 34

Klant Aan Het Woord

Pascale Truyens
YOUSTONE

“CEA Belgium heeft mij uitstekend geholpen met hun kennis en persoonlijke service, ze denken mee met mij als klant. Ze zijn er niet alleen met woorden, maar ook met daden.”

 

Omgekeerde L Groen

VEELGESTELDE VRAGEN

Voor wie geldt de tienjarige verzekeringsplicht, conform de Wetgeving Peeters-Borsus ?

Aannemers en dienstverleners in de bouwsector voor woonprojecten in België (of woonprojecten waarvan + 50% bestemd is voor huisvesting) waarvan de definitieve vergunningen afgeleverd vanaf 01.07.2018.
Een paar voorbeelden:
– architect
– stabiliteitsingenieur
– de aannemers die deelnemen aan de gesloten ruwbouw

Wat zijn de verplichtingen van de architect in het kader van de wet Peeters Borsus?

De architect heeft naast zijn eigen verzekeringsplicht ook een controleplicht op de verzekeringsattesten van de andere bouwpartners. Hij riskeert strafsancties (oa. een geldboete) als hij die verplichtingen niet nakomt.

Wanneer moet ik het attest BA-10 aanvragen/downloaden?

Ten laatste voor aanvang van de werken.

Wat als een fout werd gemaakt op een attest BA-10 ?

Als het attest definitief opgemaakt werd, is het niet meer mogelijk dit nog aan te passen. De attesten worden automatisch naar de Datassur-database gestuurd. Om er zeker van te zijn dat je correct verzekerd bent en om een dubbele premie voor dezelfde opdracht te vermijden, neem je best contact op met jouw makelaar / verzekeraar.

Wat zijn de gevolgen als je het attest BA-10 voor een bepaald project niet hebt aangevraagd?

De algemene polisvoorwaarden van sommige verzekeraars bepalen dat je dan niet gedekt bent voor de tienjarige aansprakelijkheid van het project in kwestie. Ook de notaris kan een verkoop blokkeren als het attest ontbreekt. Tenslotte voert ook de FOD Economie audits uit en kan het ontbreken van attesten aanleiding geven tot waarschuwingen en sancties.