Decenale verzekering
Tienjarige aansprakelijkheid
Sinds 2018 zijn dienstverleners (architecten, studiebureaus, …) en aannemers in de woningbouw verplicht om een decenale verzekering af te sluiten als ze een tienjarige aansprakelijkheid hebben. Maar ook voor projecten die niet onder deze verzekeringsplicht vallen, is een decenale verzekering sterk aanbevolen. Bij CEA BELGIUM ben je gerust.
De decenale verzekering via CEA BELGIUM
Net als de voltooiingswaarborg Wet Breyne is de decenale verzekering verplicht in de woningbouw. Bij CEA BELGIUM ben je verzekerd van …
- Een POLIS OP MAAT
Onze juridische experten kennen de verzekeringsmarkt door en door. Zij gaan voor jou op zoek naar de allerbeste polis, volledig afgestemd op jouw wensen en situatie. - SNELLE SERVICE
Jouw dossierbeheerder staat altijd voor je klaar. Deze jurist kent jouw situatie en geeft snel antwoord en advies. - Vlotte en secure schadeafhandeling
Wij werken enkel samen met verzekeraars gespecialiseerd in snelle schaderegelingen.
De verplichte decenale voor woningen
Een tienjarige aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor wie actief is in de bouw van woningen èn een tienjarige aansprakelijkheid heeft.
‘Woningen’ zijn gebouwen die voor meer dan 50% van de oppervlakte bestemd zijn voor bewoning. Ziekenhuizen, studentenhomes en legerkazernes vallen hier niet onder.
De decenale verzekering dekt alle gebreken en problemen met waterdichtheid die de gesloten gebouwschil aantasten, en die de stevigheid of stabiliteit van het gebouw bedreigen.
De dekking moet minstens 500.000 euro bedragen, tenzij de wederopbouwwaarde minder is.
Esthetische schade, immateriële schade en materiële schade onder de 2.500 euro wordt niet gedekt.
Kies voor een polis die bij jou past
Een decenale verzekering voor woningen kan je op twee manieren afsluiten.
INDIViDuele polis
Elke partij (architect, aannemer …) sluit een eigen decenale verzekering af, voor één project (specifieke polis) of voor verschillende projecten samen (abonnementspolis).
GLOBALE POLIS
De bouwheer sluit een globale polis af voor alle partijen, zodat er geen discussie kan zijn over wie aansprakelijk is. Deze globale polis kan ook via een abonnementsformule worden afgesloten.
De niet-verplichte decenale verzekering of controleverzekering
Om niet-woningen zoals kantoorgebouwen, ziekenhuizen en studentenhomes te beschermen tegen schade na de oplevering van het gebouw, is een decenale verzekering eveneens sterk aanbevolen.
In dit geval is het altijd de bouwheer die de verzekering afsluit en daarmee alle partijen verzekert. Deze verzekering vereist de tussenkomst van een controlebureau. Daarom spreken we hier ook over een controleverzekering. Bij schade is een zoektocht naar de verantwoordelijke overbodig aangezien alle partijen meeverzekerd zijn.
Je kan een decenale voor niet-woningen afsluiten voor één project (specifieke polis) of voor verschillende projecten samen (abonnementspolis).
Snel een
offerte nodig?
Nathalie gidst je graag verder:
Nathalie Nolf – Business development manager
+ 32 479 56 54 34
VEELGESTELDE VRAGEN
Zelfstandig architect of in loondienst?
Meer en meer beginnende architecten kiezen voor een bestaan als bediende boven het zelfstandigenstatuut. “Een werknemersstatuut biedt hen meer bescherming”, zegt advocaat Jurgen De Vreese (Lydian). “Maar ook voor architectenbureaus kan het interessant zijn om architecten in loondienst aan te nemen. Beide statuten hebben hun voordelen.”
Hoe dek je je in tegen bouwfouten als architect?
Het aantal schadegevallen in de bouw neemt jaarlijks toe. Waar moet je als architect op letten? Een gesprek met architect Vincent Van Den Broecke, Metier Experten.
Projecten financieren: 4 alternatieven voor bankfinanciering
Projectontwikkelaars vinden moeilijker financiering bij de bank. Maar er zijn alternatieven. Laurent Carlier van Ernest Partners licht toe.