17 september 2024

Veranderen van beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar? Dit moet je weten. 

White Circles Blog
Fotohildecollier Businessportraits Ceabelgium 201

GESCHREVEN DOOR

Valérie Aerens,
Key Account Manager – Juriste CEA Belgium

Benieuwd of je midden in je carrière kunt overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij? Het korte antwoord is: ja, dat kan zeker. Maar is het eenvoudig en zonder risico’s? Absoluut niet. 

Een grote stap 

Bij een overstap van verzekeraar komt meer kijken dan je denkt. Het vraagt om slimme keuzes en een goed plan, iets wat een specialist het best kan begeleiden. Met de hulp van een expert voorkom je dat je bedrijf of je privébezittingen onbedoeld risico lopen door onvoldoende dekking. 

Om echt te begrijpen wat er speelt bij een overstap, moet je eerst weten hoe beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in elkaar zitten, wat de wet eist, en welke voorwaarden verzekeraars hanteren. 

 

De werking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering in de tijd 

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen schadeclaims van klanten of derden, zoals buren van een bouwproject, door fouten of nalatigheden tijdens de uitvoering van de opdracht. Voor architecten en ingenieursbureaus betekent dit dat hun verzekeringsdekking niet alleen actief moet zijn tijdens de ontwerpfase en bouw, maar ook nog tot tien jaar na de aanvaarding van de werken. 

Abonnementspolissen dekken die tienjarige aansprakelijkheid zolang de polis actief is, maar bieden geen vaste dekkingstermijn van tien jaar (ongeacht het verdere verloop van de polis), behalve voor residentiële projecten die onder de Wet Peeters-Borsus vallen. Zonder de juiste aanpak loop je dus het risico niet verzekerd te zijn, terwijl je wettelijk aansprakelijk blijft en dus financieel verantwoordelijk voor de gevolgen. 

Posterioriteit: wetgeving en polisvoorwaarden 

Hier komt het begrip “posterioriteit” in beeld, een term die verzekeraars gebruiken voor dekking die blijft gelden nadat een verzekeringscontract is beëindigd. Met andere woorden: welke garanties biedt je verzekeraar na afloop van je contract? 

De in 2018 ingevoerde Wet Peeters-Borsus voegde extra regels toe met een vaste dekkingstermijn van tien jaar, maar alleen voor residentiële projecten die onder deze wet vallen. Voor andere projecten biedt de wet slechts basisbescherming voor claims die binnen drie jaar na het einde van je verzekeringscontract worden ingediend. Daarom is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je dekking voor langdurige aansprakelijkheden behouden blijft, zelfs na een overstap naar een nieuwe verzekeraar. Iedere verzekeraar hanteert echter andere voorwaarden voor de dekking na het verloop van een contract. En vaak is het betalen van een aanvullende premie, de zogenaamde “posterioriteitspremie”, een vereiste om dekking te behouden. 

Bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar is het bovendien noodzakelijk om goed te controleren of je eerdere opdrachten nog steeds gedekt zijn. De nieuwe verzekeraar moet de aansprakelijkheid overnemen voor schadeclaims die betrekking hebben op werk dat onder je vorige polis viel. Dit wordt “anterioriteit” genoemd – claims die worden ingediend tijdens de looptijd van je nieuwe contract, maar betrekking hebben op opdrachten die zijn aangemeld bij je vorige verzekeraar. Het is cruciaal om te begrijpen hoe de nieuwe verzekeraar hiermee omgaat. 

Zoals je ziet, zijn de risico’s reëel en niet te onderschatten. Daarom is het sterk aan te raden om je te laten begeleiden door een specialist bij deze complexe overstap. CEA BELGIUM, dé verzekeringsmakelaar met jarenlange ervaring in de bouwsector en vertrouwde adviseur van architecten, biedt precies die expertise. Je kan ons altijd vrijblijvend contacteren en onze experts adviseren je graag! 

Contacteer ons en wij zorgen voor een polis op maat. 

 

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

Op de hoogte blijven?

BUILDING
CONFIDENCE

Anne Sophie

Anne-Sophie gidst je graag verder:

Anne-Sophie Weemans – Key Account Manager – Juriste
+ 32 761 94 08

Zelfstandig architect of in loondienst?

Meer en meer beginnende architecten kiezen voor een bestaan als bediende boven het zelfstandigenstatuut. “Een werknemersstatuut biedt hen meer bescherming”, zegt advocaat Jurgen De Vreese (Lydian). “Maar ook voor architectenbureaus kan het interessant zijn om architecten in loondienst aan te nemen. Beide statuten hebben hun voordelen.”

Lees meer