03/03/2023

Alternatieve financieringsmogelijkheden voor projectontwikkelaars.

White Circles Blog
Michel

INTERVIEW DOOR LOOK&FIN

met Michel Van Droogenbroek,
Managing Director van CEA Belgium

geeft meer uitleg en licht de huidige markttrends toe.

CEA Belgium is een verzekeringsmakelaar die zijn klanten – allemaal spelers uit de vastgoedsector – begeleidt en adviseert bij de keuze van de verzekeringsproducten die het meest geschikt zijn voor hun vastgoedprojecten. CEA onderscheidt zich op deze markt door, naast zijn rol als makelaar, globale oplossingen te bieden voor problemen die projectontwikkelaars tegenkomen, zowel op verzekeringsvlak als op het vlak van financieringsalternatieven. Om die reden is het partnerschap met Look&Fin aangegaan, waardoor CEA ons platform in contact kan brengen met projectontwikkelaars, terwijl het vooraf hun behoeften in kaart heeft gebracht. Dit is een manier om kwaliteitsvolle vastgoeddossiers aan te trekken voor onze beleggerscommunity.

Welke rol speelt CEA Belgium in de vastgoedsector?

CEA Belgium is een verzekeringsmakelaar gespecialiseerd in bouwverzekeringen en maakt deel uit van een internationale groep. Onze klanten zijn architecten en studiebureaus (de ontwerpers) en projectontwikkelaars, ongeacht hun omvang: van kleine structuren die 2 of 3 projecten per jaar uitvoeren tot structuren die 1.000 woningen per jaar opleveren.

Onze producten zijn vrij complex, zoals de ABR (verzekering alle bouwplaatsrisico’s), de tienjarige aansprakelijkheidsverzekering en de voltooiingswaarborg (wet Breyne).

Wat ons anders maakt dan een traditionele makelaar is dat wij onze klanten op een globale manier kunnen bijstaan: zowel op juridisch, technisch als financieel vlak.

Kunt u ons nader toelichten rond welke onderwerpen u werkt?

Concreet zorgen wij er namens onze klanten voor dat een vastgoedproject goed verzekerd is, zowel tijdens als na de werken, waarbij we het dan hebben over de tienjarige aansprakelijkheidsverzekering. In geval van een instorting, waterschade, een storm, een brand tijdens de bouw, moet onze klant goed gedekt zijn voor al deze mogelijke situaties. Wij stellen alle nodige polissen op zodat het hele project goed gedekt is. De projectontwikkelaar, degene die het project uitvoert, moet ook goed gedekt zijn. Hij mag bijvoorbeeld niet in de financiële problemen komen als gevolg van een ramp op de bouwplaats. Ook is de projectontwikkelaar verplicht om de zogenaamde voltooiingswaarborg Wet Breyne te geven, waardoor kopers hun gefinancierde woning volledig afgewerkt kunnen ontvangen – of terugbetaald krijgen – zelfs als de projectontwikkelaar failliet gaat.

Wij zijn een makelaar, en dus de tussenpersoon tussen onze klant (de projectontwikkelaar) en de verzekeringsmaatschappij. Wij zijn er om de belangen van de projectontwikkelaar te verdedigen.
Dankzij onze specialisatie in deze materie kunnen wij onze klanten adviseren over de juiste keuzes, de juiste dekking en de juiste verzekeringsproducten.

U biedt uw klanten ook advies over alternatieve financieringsmogelijkheden. In welk geval raadt u, als partner van Look&Fin, crowdlending aan?

Banken kunnen veeleisender zijn dan vroeger en het lijkt erop dat ontwikkelaars momenteel meer moeite hebben bij de voorverkoop, in vergelijking met de coronaperiode, toen de deals heel snel gingen.
Wij zien ook dat klanten de voorverkoop uitstellen om ze van start te laten gaan op een tijdstip dat voor hen gunstiger is op vlak van de prijs. Ook projecten kunnen om dezelfde redenen worden uitgesteld.

Onze klanten proberen daarom hun financieringsbronnen te diversifiëren en vragen ons hierover regelmatig om advies. Vastgoedspelers hebben momenteel iets minder liquiditeit dan vroeger om de 30% – 40% bijeen te krijgen die de bank nodig heeft om het krediet vrij te geven, om de genoemde redenen in combinatie met de inflatie en de prijsstijging van de grondstoffen.

Crowdlending is dan ook een interessante alternatieve oplossing voor hen. Als de gewenste voorwaarden van beide partijen op elkaar aansluiten, komt er dankzij het partnerschap een samenwerking tot stand tussen Look&Fin en de klant. Crowdlending is voor hen een interessante oplossing om over meer eigen vermogen te beschikken om andere projecten op te starten en vooral geen achterstand op te lopen bij nieuwe ontwikkelingsprojecten.

U bent al meer dan 15 jaar actief op de Belgische markt. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in uw sector?

Automatisering en digitalisering hebben een zeer belangrijke plaats ingenomen in de evolutie van onze markt. Alles gaat veel sneller!

Onze adviesverlening blijft echter gepersonaliseerd, met specifieke vaardigheden en expertise waarmee we ons nog steeds kunnen onderscheiden en de klant kunnen ondersteunen die voelt dat iemand hem kan helpen om de zaken in goede banen te leiden!

De ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving vormen de tweede grote verandering. Deze worden voor onze klanten steeds complexer. Wij helpen hen om er een duidelijker beeld van te krijgen en werken proactief om langdurige procedures te vermijden. 90% van onze medewerkers zijn voormalige juristen met een specialisatie in de bouwsector, wat een echte toegevoegde waarde is voor onze klanten.

Ten slotte zien we dat de markt een consolidatie van kleine spelers kent die opschalen. De grote groepen met omvangrijke werven blijven zeer dominant op de markt, omdat zij over zeer grote financiële middelen beschikken en de pipeline van de toekomst voorbereiden. Maar daarnaast is er ook plaats voor lokale ontwikkelaars, die hun markt goed kennen en middelgrote projecten uitvoeren. Dit is het type ontwikkelaar dat ons hierbij interesseert en dat Look&Fin regelmatig begeleidt bij het structureren van financieringen.

Wat zijn tot slot de toekomstige uitdagingen voor de vastgoedsector? Wat zijn de belangrijkste trends die u vaststelt?

De bezorgdheid van onze klanten heeft te maken met alle nieuwe regelgeving waarmee ze rekening moeten houden en die leidt tot vertraging van de procedures, dus vertraging in de planning en extra kosten die daarmee gepaard gaan. Ze willen vooral duidelijkheid en zoeken oplossingen van een deskundige adviseur.

De termijnen om bouwvergunningen te verkrijgen zijn een terugkerend onderwerp en onze klanten willen weten of dit een algemene bekommernis is, wat inderdaad het geval is. Ook mogelijke bezwaren zijn een bron van bezorgdheid. In het algemeen houden vastgoedspelers niet van onzekerheid, omdat ze weten dat risico’s hun winstgevendheid zullen beïnvloeden. De BVS voert tal van acties om politici bewust te maken van deze kwesties.

Er is momenteel ook minder vraag naar vergunningen op de markt, waardoor er een lichte marktcorrectie kan optreden na de verkoopeuforie tijdens de coronaperiode en de prijzen die soms de hoogte in waren gegaan.

De Belgische vastgoedmarkt blijft echter relatief stabiel en gezond, dus dat is zeer veelbelovend voor de toekomst!

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

Op de hoogte blijven?

BUILDING
CONFIDENCE

Nathalie

Nathalie gidst je graag verder:

Nathalie Nolf – Business development manager
+ 32 479 56 54 34