GESCHREVEN DOOR de krant de tijd, gedeeld door
Managing Director van CEA Belgium
Europa vraag aanpassingen aan wet-Breyne
Volgens de krant De Tijd, de Europese Commissie heeft in februari tegen verschillende lidstaten een procedure ingeleid wegens belemmering van het vrij verkeer van diensten. België werd door de Commissie op de vingers getikt in verband met de Wet Breyne en de disproportionele garantieregeling hieromtrent. Het verschil in de wet waar erkende aannemers een garantie van 5% en niet-erkende aannemers een garantie van 100% moeten afleveren is onevenredig en beperkt onder andere buitenlandse aannemers.
Hieronder vindt u het volledige artikel:
België moet aanpassingen doorvoeren aan de woningbouwwet, ook bekend als de wet-Breyne, omdat die een onevenredige garantieregeling hanteert voor erkende en niet-erkende aannemers. Dat stelt de Europese Commissie.
De wet-Breyne uit 1971 biedt bescherming aan iedereen die een woning bouwt of een nog te bouwen woning koopt. Elke aannemer is op basis van de wet verplicht een ‘voltooiingswaarborg’ bij de bank neer te leggen om zijn klanten te beschermen tegen faillissement. Voor erkende aannemers gaat om een bedrag gelijk aan 5 procent van de bouwprijs, voor niet-erkende aannemers om 100 procent – het volledige bedrag dus.
De Europese Commissie valt over dat verschil.
Ze spreekt van een ‘onevenredige’ garantieregeling, die de vrijheid van vestiging en dienstverlening beperkt van buitenlandse aannemers en bedrijven die geen directe bouwactiviteiten verrichten, zoals vastgoedontwikkelaars. Ze heeft een inbreukprocedure tegen België ingeleid, omdat ze de wet in strijd met de Europese dienstenrichtlijn acht.
De Commissie heeft woensdag 24 zaken tegen lidstaten in gang gezet wegens belemmering van het vrij verkeer van diensten. Ze wijst erop dat het jaarlijkse bbp in de EU met 279 miljard tot 457 miljard euro kan toenemen als al die hinderpalen voor het vlot functioneren worden weggehaald.
Bron : De Tijd – 15.02.23 – https://www.tijd.be/ondernemen/bouw/europa-vraagt-aanpassingen-aan-wet-
SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!
Op de hoogte blijven?
BUILDING
CONFIDENCE
Michel gidst je graag verder:
Michel Van Droogenbroek – Managing Director
+32 (0)2 761 94 07
Zelfstandig architect of in loondienst?
Meer en meer beginnende architecten kiezen voor een bestaan als bediende boven het zelfstandigenstatuut. “Een werknemersstatuut biedt hen meer bescherming”, zegt advocaat Jurgen De Vreese (Lydian). “Maar ook voor architectenbureaus kan het interessant zijn om architecten in loondienst aan te nemen. Beide statuten hebben hun voordelen.”
Hoe dek je je in tegen bouwfouten als architect?
Het aantal schadegevallen in de bouw neemt jaarlijks toe. Waar moet je als architect op letten? Een gesprek met architect Vincent Van Den Broecke, Metier Experten.
Projecten financieren: 4 alternatieven voor bankfinanciering
Projectontwikkelaars vinden moeilijker financiering bij de bank. Maar er zijn alternatieven. Laurent Carlier van Ernest Partners licht toe.