Doen wat we beloven: met die missie richtten Gino Goovaerts, Michaël Van Beersel en Koen Van der Snickt in 2020 QUUP – “QUalified to Urbanize Projects” – op. Mede door hun no-nonsensementaliteit wist QUUP al enkele mooie projecten te realiseren, en er is meer op komst. Michaël: “De bouwsector is veel technischer dan vroeger. Als projectontwikkelaar kun je niet meer zonder betrouwbare partners.”
Over QUUP
– Opgericht in: 2020
– Oprichters: Gino Goovaerts, Michaël Van Beersel & Koen Van der Snickt
– Aantal medewerkers: 8 (3 founders, 1 projectmanager en 4 arbeiders)
– Referenties: The Fields (Zemst, 3 woningen), Elysion (Wolvertem, 8 appartementen)
– Aantal lopende projecten: 8 projecten in Aalst, Affligem (2), Berlaar, Grimbergen, Meise, Merchtem en Wemmel
Iedereen tevreden
Na een carrière als projectmanager en projectontwikkelaar bij BAM (nu Kairos), Matexi en Verelst Groep, jeukte het bij Michaël om een eigen verhaal te schrijven. Met twee vennoten richtte hij QUUP op, een projectontwikkelingsbedrijf voor mooie, maar vooral rationele en betaalbare projecten. “We kenden elkaar van bij Matexi en Verelst en wisten dus goed wat we aan elkaar hadden”, zegt Michaël. “Bij QUUP pakken we projecten aan zoals we zelf in elkaar zitten: correct en met oog voor kwaliteit.”
“Projectontwikkeling staat of valt met persoonlijk contact.”
“Als operationeel bestuurder tracht ik mee het bindmiddel te zijn tussen grondeigenaars, gemeentebesturen, architecten en kopers. Iedereen heeft zijn eigen belangen, en die proberen wij zo goed mogelijk te verenigen. Aan het eind van de dag streven we ernaar dat iedereen tevreden is. Dat lukt alleen met een persoonlijke aanpak en véél persoonlijk contact.”
“Onze slogan luidt dan ook ‘projecten voor U en met U’. Die vlag dekt de lading ruimschoots: met en voor de kopers betreft, maar evengoed met partners, architecten, studieburelen, besturen … Met de koper betekent ook dat we meedenken in de haalbaarheid en betaalbaarheid van hun woonwens.
”We willen dat wonen haalbaar blijft voor heel veel mensen en helpen daar dan ook graag bij.”
Totaalprojecten met de hulp van partners
“Tot dertig jaar geleden bouwden mensen vaak hun eigen woningen. Vandaag is dat moeilijk geworden. De kosten stijgen, de wetgeving wordt complexer en vooral: bouwen is véél technischer dan vroeger. Daarom bieden wij totaalprojecten aan, waarover onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken – ook niet na de aankoop.”
“Klanten hoeven zich geen zorgen te maken over onze projecten – ook niet na de aankoop.”
“We zijn natuurlijk nog een jong bedrijf, maar we voelen aan dat onze klanten die aanpak waarderen. Als bouwheer sta je vandaag voor heel wat uitdagingen. Onze projecten zijn een cruciale schakel in de aanpak van de energie- en klimaatproblemen. Dat vereist veel meer kennis en administratie van de bouwheer. Als je die uitdagingen kunt oplossen voor je klanten, dan kunnen zij zich weer concentreren op hun basisbehoeften: een dak boven hun hoofd.”
“Ook voor ons als ondernemers blijft bouwen een hele uitdaging; ook wij kunnen en weten niet meer alles. Daarom rekenen wij op betrouwbare partners die heel specifieke kennis in huis hebben, en op hun beurt ook meedenken met ons. Voor verzekeringen is dat CEA BELGIUM.”
Het belang van transparantie
“Ik heb Michel (Van Droogenbroek, CEO van CEA BELGIUM) leren kennen op een vastgoedevenement en er was meteen een klik. In projectontwikkeling is er best wel wat glitter & glamour, maar ik voelde dat we een no-nonsensementaliteit gemeen hadden. Michel is gepassioneerd door zijn vak en goed op de hoogte. We hebben intussen abonnementspolissen voor de ABR-verzekering en de decenale verzekering lopen bij CEA.”
“Fijn is dat ze op dezelfde manier tewerk gaan als wij: samen met de klant en met het nodige advies. Zo gaat CEA BELGIUM altijd verschillende prijzen en verzekeraars vergelijken. Je wil een verzekering nooit nodig hebben – en tot nu toe was dat niet het geval – maar als het zover is, moet ze goed zijn. Dankzij hun transparantie hebben we de beste keuzes kunnen maken.”
“Verder helpen ze ons ook met de aangifte van nieuwe projecten en de opmaak van attesten. Indien nodig staan ze ook paraat voor schadebeheer. Op die manier nemen ze een aantal zorgen van ons weg, zoals wij dat ook bij onze klanten doen.”
“Betaalbaar bouwen doe je met heel veel kleine maatregelen.”
“Betaalbaar bouwen doe je met heel veel kleine maatregelen: de keuze van je architect, de keuze van je materiaal, een logisch ontwerp én de keuze van je partners. Door je daar voortdurend van bewust te zijn, kun je de rekening op het einde nog enigszins haalbaar houden – al blijft dat een erg grote uitdaging. Dat kan enkel als iedereen transparant communiceert.”
Zelfstandig architect of in loondienst?
Meer en meer beginnende architecten kiezen voor een bestaan als bediende boven het zelfstandigenstatuut. “Een werknemersstatuut biedt hen meer bescherming”, zegt advocaat Jurgen De Vreese (Lydian). “Maar ook voor architectenbureaus kan het interessant zijn om architecten in loondienst aan te nemen. Beide statuten hebben hun voordelen.”
Hoe dek je je in tegen bouwfouten als architect?
Het aantal schadegevallen in de bouw neemt jaarlijks toe. Waar moet je als architect op letten? Een gesprek met architect Vincent Van Den Broecke, Metier Experten.
Projecten financieren: 4 alternatieven voor bankfinanciering
Projectontwikkelaars vinden moeilijker financiering bij de bank. Maar er zijn alternatieven. Laurent Carlier van Ernest Partners licht toe.