23 oktober 2023

Headspace met Michel Vanderstraeten (voorzitter Embuild Limburg): “Betrouwbaarheid is cruciaal in de bouw”

White Circles Blog
Ontwerp Zonder Titel (9)
GESCHREVEN DOOR
Michel Vanderstraeten,

Voormalig CEO Vanderstraeten, Voorzitter Embuild Limburg

In ‘Headspace’ nemen we een kijkje in de bovenkamer van experten in de bouw- en vastgoedsector. Hoe verliep hun carrière? Wie of wat drijft hen? En hoe zien ze de toekomst van onze sector tegemoet?

Bekijk ‘Headspace’ met Michel Vanderstraeten.

Derde Generatie

Hoe heb jij jezelf tot de professional van vandaag ontwikkeld?

“Ik behoor tot de derde generatie van het familiebedrijf Vanderstraeten, in 1935 opgericht door mijn grootvader. Vanderstraeten ontwerpt, bouwt, financiert en onderhoudt gebouwen in de publieke en private sector.

Al van jongs af aan was het duidelijk dat ik in de voetsporen van mijn vader zou treden.  Meteen na mijn opleiding bouwkundig ingenieur, in 1997, startte ik dan ook in ons familiebedrijf. In 2000 werd ik CEO, waarna ik Vanderstraeten en VDS Groep verder uitbouwde tot een algemeen bouwbedrijf dat onafhankelijk opereert in België.”

Welke eigenschappen heb je nodig in je job?

“Vastgoedontwikkelaars beoordelen bouwbedrijven op een aantal criteria. Heel belangrijk is de betrouwbaarheid van jou als persoon. Daarnaast is het worstcasescenario voor een ontwikkelaar dat het bouwbedrijf tijdens het proces de boeken neerlegt. Dat maakt de (financiële)stabiliteit van je bedrijf ook heel cruciaal.

Daarnaast zijn we in België nog altijd een markt van KMO’s. Onze klanten appreciëren onze familiale werkwijze daarmee enorm. Ondanks de groei van Vanderstraeten blijft dit ons DNA, dat ik ten allen prijze wil bewaren.”

Wat vind je zo fascinerend aan werken in de bouw?

 

“In onze sector zie je effectief het resultaat van je eigen inspanningen. Je bent fier op je eindproduct, je kan het aan iedereen tonen en het staat er vaak ook nog voor de rest van je leven.”

Welke grote uitdagingen zie je in de vastgoedsector?

 

“Steeds minder mensen kunnen een eigen woning kopen. Daarnaast zijn we een dichtbevolkt land en Europa legt ons regels op met betrekking tot biodiversiteit, energietransitie en ruimtebeslag. Zo kennen we inmiddels de bouwshift en een instrumentendecreet.

Het feit dat we de ruimte niet meer mogen aansnijden, in combinatie met langdurige vergunningstrajecten, maakt het woningaanbod enorm beperkt. Zelfs de grote bouwkosten- en rentestijgingen leiden niet tot een prijscorrectie. Dit onderwerp moeten de overheid, ontwikkelaars, aannemers en architecten dringend samen aanpakken. Anders wordt wonen in België onbetaalbaar.”

    BIO

    • Geboren in Herk-de-Stad op 31 oktober 1973
    • Vader van drie kinderen
    • Studeerde bouwkundig ingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel
    • Behaalde daarna een master Executive MBA en Real Estate aan Universiteit Antwerpen
    • Begon in 1997 als projectmanager bij familiebedrijf Vanderstraeten, en nam in 2000 het stokje over van vader Carlos als CEO
    • Benoemde in 2020 een externe CEO
    • Sloeg in datzelfde jaar een nieuw pad in als voorzitter van Embuild Limburg

Ontzorging als troef

Welke rol vervult een verzekeringsmakelaar in de sector?

“Vooral die van ontzorger. Als bouwbedrijf moet je aan veel regels voldoen. Een verzekeringsmakelaar neemt door middel van digitalisatie administratieve zaken uit je handen, waardoor je je als bouwbedrijf kan focussen op de kern van je job.”

Over welke kwaliteiten beschikt een goede verzekeringsmakelaar?

“Als bouwbedrijf denk je bij schadegevallen aan technische oplossingen. Maar vaak vergeet je de rekening die volgt. Op zulke momenten is het heel belangrijk dat er vanuit verzekeringsoogpunt wordt meegekeken, zodat de technische oplossing ook juridisch en financieel haalbaar blijft.”

Wat met de aansprakelijkheid in circulaire projecten?

“Vandaag de dag zijn bouwheren, architecten en aannemers 10 jaar verantwoordelijk voor de functionaliteit van het gebouw. Gaan we naar een circulaire vastgoedwereld, dan moet die periode verlengd worden. In mijn ogen moeten verzekeraars daarbij uitgebreide garanties geven. En dat kan enkel op de manier zoals we nu ook al werken: met controleverzekeringen.”

Een blik richting de toekomst

Welke personen inspireerden je in je carrière?

“Daarvoor hoef ik niet ver te zoeken. Ik kijk enorm op naar de twee generaties voor mij, van wie ik het estafettestokje mocht overnemen bij Vanderstraeten. En over het algemeen kijk ik op naar mensen die alles uit zichzelf halen en altijd een betere versie van zichzelf willen worden.”

Hoe zie je de vastgoedsector evolueren?

“In onze sector is bijna elk project uniek. Zo drijven we de faalkosten tijdens de uitvoering serieus op. Daarom pleit ik voor meer standaardisering van bouwprocessen. Dat maakt bouwen een stuk efficiënter, en houdt wonen in België daarmee betaalbaar.”

Ook verwacht ik heel veel van prefabricatie, of nog een stap verder: offsite construction. Ik zie een shift ontstaan van minder werkuren op de bouwplaats zelf naar meer voorbereiding in werkhuizen, ateliers, fabrieken en productiecentra. Zo hoef je modulaire units alleen nog maar te assembleren op de bouwplaats.”

En hoe zie je je eigen toekomst?

“Sinds 2020 ben ik actief in onze sectororganisatie Embuild. We verdedigen de belangen van bouwbedrijven en dragen als overheidspartner oplossingen aan. Daarnaast ondersteunen we bouwbedrijven met opleidingen en kennis- en ervaringsoverdracht. Ik steek er met veel plezier een groot deel van mijn tijd in, en wil dat graag blijven doen, ook na mijn voorzitterschap”.

Binnen VDS Group ben ik graag een klankbord voor het management, en blijf ik betrokken bij de strategische beslissingen. Het is onze ambitie om op beheerste wijze te groeien en een rol van betekenis te blijven invullen in onze snel evoluerende sector.

 

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

Op de hoogte blijven?

BUILDING CONFIDENCE

Nathalie Nolf

Nathalie gidst je graag verder:

Nathalie Nolf – Business development manager + 32 479 56 54 34