Headspace met Olivier Carrette: “Wij geven mee vorm aan hoe we morgen leven”
Olivier Carrette,
CEO van UPSI-BVS.
In ‘Headspace’ nemen we een kijkje in de bovenkamer van experten in de bouw- en vastgoedsector. Hoe verliep hun carrière? Wie of wat drijft hen? En hoe zien ze de toekomst van onze sector tegemoet?
Een sector in volle beweging
UPSI-BVS, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Welke eigenschappen heb je nodig in je job?
“Goh, dan denk ik meteen aan flexibiliteit en visie. Goed luisteren naar wat er leeft in de maatschappij is ook cruciaal. Alles verandert zo snel, zeker sinds de coronacrisis. Ook onze vroeger nogal statische bouwsector is volop in beweging. Dan moet je snel de juiste beslissingen kunnen nemen. Dat geldt voor alle bouwpromotoren en -investeerders.”
Wat vind je zo fascinerend aan werken in deze sector?
“Wij geven mee vorm aan de manier waarop we morgen zullen leven. In 2050 zal 70% van de wereldbevolking in een stad of gemeente wonen. Wij in de vastgoedsector zorgen voor de huizen, appartementen en kantoorgebouwen. En opnieuw zijn flexibiliteit en visie cruciaal om te beantwoorden aan de noden van morgen.”
BIO
-
- Geboren in Kortrijk op 29 november 1971
- Vader van twee (2) dochters
- Studeerde rechten aan de Universiteit van Namen en de KU Leuven
- Koos daarna voor een master Notariaat aan de KU Leuven
- Rolde na 7 jaar notariaat in het vastgoed als commercieel directeur bij Connectimmo, de vastgoedpoot van Belgacom
- Daar plukte een headhunter Olivier na vijf jaar weg om UPSI-BVS te gaan leiden
Welke grote uitdagingen zie je in de vastgoedsector?
“Ik denk vooral aan alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Hoe ontwerp je een circulair gebouw dat vandaag een residentiële woonst is, maar ook kantoorruimte kan zijn in de toekomst? Hoe maak je dat gebouw zelfvoorzienend qua energie? En hoe hou je het gebouw zo praktisch mogelijk voor de consument? Nogmaals: we bouwen anders dan vroeger en de conceptfase – bij de architecten – speelt daarin een cruciale rol.”
Welke oplossingen heeft de sector voorhanden?
“Technologie is al een enorme hulp, maar zal nóg belangrijker worden in circulaire bouwprojecten. Om bijvoorbeeld in 3D te zien hoe een bepaalde ruimte er in een volgend leven kan uitzien. Drones helpen ons daarnaast al een hele tijd om de omgeving van grote projectsites beter in beeld te brengen voor bijvoorbeeld mobiliteitsplannen. En ik ben heel benieuwd om te zien hoe artificiële intelligentie onze sector efficiënter zal maken.”
Verzekeringen op maat
Welke rol vervult een verzekeringsmakelaar in de sector?
“Financierings- en verzekeringsopties zijn essentieel om de sector draaiende te houden, zeker nu we toch in een kleine financiële crisis zitten. Promotoren en investeerders hebben het vandaag niet makkelijk. Een goede verzekeringsmakelaar helpt hen om de risico’s die met hun beroep gepaard gaan onder controle te houden en zoekt samen met hen naar oplossingen.”
Over welke kwaliteiten beschikt een goede verzekeringsmakelaar?
“Elke projectontwikkelaar werkt op zijn eigen manier. Een verzekeringsmakelaar moet zijn verzekeringsproducten dus kunnen aanpassen aan het DNA van de ontwikkelaar. Nauw contact, flexibiliteit en de juiste vragen stellen zijn essentieel om sterke producten op maat te leveren.”
Wat met de aansprakelijkheid in circulaire projecten?
Heeft crowdfunding een toekomst in de vastgoedsector?
Nieuwe generatie opleiden
Welke personen inspireerden je in je carrière?
En naar welk bouwproject kijk je op?
Hoe zie je de vastgoedsector evolueren?
En hoe zie je eigen toekomst?
BUILDING
CONFIDENCE
Nathalie gidst je graag verder:
+ 32 479 56 54 34
Veranderen van beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar? Dit moet je weten.
Benieuwd of je midden in je carrière kunt overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij? Het korte antwoord is: ja, dat kan zeker! Maar eenvoudig en zonder risico’s? Absoluut niet. Vooral in de bouwsector is een overstap van verzekeraar een grote stap die meer inhoudt dan je denkt.
Zelfstandig architect of in loondienst?
Meer en meer beginnende architecten kiezen voor een bestaan als bediende boven het zelfstandigenstatuut. “Een werknemersstatuut biedt hen meer bescherming”, zegt advocaat Jurgen De Vreese (Lydian). “Maar ook voor architectenbureaus kan het interessant zijn om architecten in loondienst aan te nemen. Beide statuten hebben hun voordelen.”
Hoe dek je je in tegen bouwfouten als architect?
Het aantal schadegevallen in de bouw neemt jaarlijks toe. Waar moet je als architect op letten? Een gesprek met architect Vincent Van Den Broecke, Metier Experten.