30 augustus 2023

Headspace met Olivier Carrette: “Wij geven mee vorm aan hoe we morgen leven”

White Circles Blog
Foto Olivier Vierkant
GESCHREVEN DOOR

Olivier Carrette,

CEO van UPSI-BVS.

In ‘Headspace’ nemen we een kijkje in de bovenkamer van experten in de bouw- en vastgoedsector. Hoe verliep hun carrière? Wie of wat drijft hen? En hoe zien ze de toekomst van onze sector tegemoet?

     Bekijk headspace met Olivier Carrette.

Een sector in volle beweging

UPSI-BVS, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

 

(lacht) “Ik besef dat de BVS, UPSI voor de Franstaligen, niet meteen een belletje doet rinkelen bij het grote publiek. Meer mensen hebben al gehoord van Embuild, de voormalige Confederatie Bouw, of het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Voor de bouwpromotoren en -investeerders is er dus ook de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector of BVS.”

Welke eigenschappen heb je nodig in je job?

“Goh, dan denk ik meteen aan flexibiliteit en visie. Goed luisteren naar wat er leeft in de maatschappij is ook cruciaal. Alles verandert zo snel, zeker sinds de coronacrisis. Ook onze vroeger nogal statische bouwsector is volop in beweging. Dan moet je snel de juiste beslissingen kunnen nemen. Dat geldt voor alle bouwpromotoren en -investeerders.”

Wat vind je zo fascinerend aan werken in deze sector?

 

“Wij geven mee vorm aan de manier waarop we morgen zullen leven. In 2050 zal 70% van de wereldbevolking in een stad of gemeente wonen. Wij in de vastgoedsector zorgen voor de huizen, appartementen en kantoorgebouwen. En opnieuw zijn flexibiliteit en visie cruciaal om te beantwoorden aan de noden van morgen.”

 

    BIO

    • Geboren in Kortrijk op 29 november 1971
    • Vader van twee (2) dochters
    • Studeerde rechten aan de Universiteit van Namen en de KU Leuven
    • Koos daarna voor een master Notariaat aan de KU Leuven
    • Rolde na 7 jaar notariaat in het vastgoed als commercieel directeur bij Connectimmo, de vastgoedpoot van Belgacom
    • Daar plukte een headhunter Olivier na vijf jaar weg om UPSI-BVS te gaan leiden

Welke grote uitdagingen zie je in de vastgoedsector?

“Ik denk vooral aan alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Hoe ontwerp je een circulair gebouw dat vandaag een residentiële woonst is, maar ook kantoorruimte kan zijn in de toekomst? Hoe maak je dat gebouw zelfvoorzienend qua energie? En hoe hou je het gebouw zo praktisch mogelijk voor de consument? Nogmaals: we bouwen anders dan vroeger en de conceptfase – bij de architecten – speelt daarin een cruciale rol.”

Welke oplossingen heeft de sector voorhanden?

“Technologie is al een enorme hulp, maar zal nóg belangrijker worden in circulaire bouwprojecten. Om bijvoorbeeld in 3D te zien hoe een bepaalde ruimte er in een volgend leven kan uitzien. Drones helpen ons daarnaast al een hele tijd om de omgeving van grote projectsites beter in beeld te brengen voor bijvoorbeeld mobiliteitsplannen. En ik ben heel benieuwd om te zien hoe artificiële intelligentie onze sector efficiënter zal maken.”

Verzekeringen op maat

Welke rol vervult een verzekeringsmakelaar in de sector?

“Financierings- en verzekeringsopties zijn essentieel om de sector draaiende te houden, zeker nu we toch in een kleine financiële crisis zitten. Promotoren en investeerders hebben het vandaag niet makkelijk. Een goede verzekeringsmakelaar helpt hen om de risico’s die met hun beroep gepaard gaan onder controle te houden en zoekt samen met hen naar oplossingen.”

Over welke kwaliteiten beschikt een goede verzekeringsmakelaar?

“Elke projectontwikkelaar werkt op zijn eigen manier. Een verzekeringsmakelaar moet zijn verzekeringsproducten dus kunnen aanpassen aan het DNA van de ontwikkelaar. Nauw contact, flexibiliteit en de juiste vragen stellen zijn essentieel om sterke producten op maat te leveren.”

Wat met de aansprakelijkheid in circulaire projecten?

“Een verzekeraar is het best geplaatst om de hele keten van aansprakelijkheid in zulke projecten in kaart te brengen, van architect over bouwheer tot uitvoerders. Het is dan ook aan de verzekeraar om ervoor te zorgen dat er in elke projectfase genoeg dekking is, zonder hiaten tussen de verschillende partijen.”

Heeft crowdfunding een toekomst in de vastgoedsector?

“Crowdfunding wordt bij ons voorlopig veel minder gebruikt dan in het buitenland. Ik denk dat we in grote projecten vaker naar een mix van verschillende financieringsopties zullen gaan, maar dat crowdfunding een buitenbeentje zal blijven.”

Nieuwe generatie opleiden

Welke personen inspireerden je in je carrière?

“Eric Verbeeck is de persoon die de grootste indruk op me naliet. Hij leidde me op toen ik CEO werd bij BVS. Eric is enorm intelligent en minzaam, heeft een uitstekende visie en past zich erg snel aan situaties aan. Hij bewijst dat je met de juiste kwaliteiten een uitzonderlijk parcours kan lopen in de vastgoedsector.”

En naar welk bouwproject kijk je op?

“Het iconische Havenhuis, ontworpen door de intussen overleden Zaha Hadid, is op een fantastische manier gerenoveerd. Het is als het ware een ruwe diamant gebouwd op de fundamenten van een oud gebouw. Een prachtig voorbeeld van een slimme, duurzame opfrissing van ons patrimonium.”

Hoe zie je de vastgoedsector evolueren?

“De sector moet zich aanpassen aan de noden van de kopers. Zo zien we dat de consument sinds de coronacrisis meer nood heeft aan buitenruimte in zijn huis. Maar dat moeten we zien te verzoenen met de wetgeving: je kan niet zomaar waar en hoe je dat wil bouwen. Dat uitleggen aan een koper is niet altijd eenvoudig.”

En hoe zie je eigen toekomst?

(lacht) “Ik heb het erg naar mijn zin bij de BVS. Ook na vijftien jaar blijft mijn job uitdagend. Daarnaast heb ik veel contact met de nieuwe generatie bouwprofessionals. Zo’n drie jaar geleden richtten we YUB (of Young UPSI-BVS) op, vandaag hebben we driehonderd leden. Samen bestuderen we bijvoorbeeld hoe uitdagingen in duurzaamheid en mobiliteit in het buitenland worden aangepakt. Je hoeft niet altijd het warm water heruit te vinden.”
SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

Op de hoogte blijven?

BUILDING
CONFIDENCE

Nathalie Nolf

Nathalie gidst je graag verder:

Nathalie Nolf – Business development manager
+ 32 479 56 54 34

Zelfstandig architect of in loondienst?

Meer en meer beginnende architecten kiezen voor een bestaan als bediende boven het zelfstandigenstatuut. “Een werknemersstatuut biedt hen meer bescherming”, zegt advocaat Jurgen De Vreese (Lydian). “Maar ook voor architectenbureaus kan het interessant zijn om architecten in loondienst aan te nemen. Beide statuten hebben hun voordelen.”

Lees meer