04 mei 2023

WET BREYNE AFSLUITEN: VIA DE BANK OF EEN VERZEKERINGSMAKELAAR? 

White Circles Blog
Nathalie Nolf

GESCHREVEN DOOR

Nathalie Nolf,
Business Development Manager CEA Belgium

Waarom je beter een verzekering aangaat dan een krediet.
De vijf voordelen van werken met een verzekeringsmakelaar. 

De Wet Breyne of Woningbouwwet verplicht aannemers en bouwpromotoren om een voltooiingswaarborg te stellen bij de verkoop van niet-afgewerkte woningen. Die beschermt kopers tegen een faillissement van de verkoper. Je kan deze waarborg afsluiten bij de bank, maar ook bij CEA BELGIUM. Als verzekeringsmakelaar bieden we jou extra voordelen. Een overzicht. 

In deze blogpost 

– Waarom je beter een verzekering aangaat dan een krediet
– De vijf voordelen van werken met een verzekeringsmakelaar 

Verzekering of krediet? 

Verkoop je een woning die je nog moet bouwen of afwerken? Dan verplicht de Wet Breyne je om 100% van de waarde van het gebouw te waarborgen tegen een faillissement (behalve als je een erkend aannemer bent). Dat kan via een krediet of een verzekering.  

Ook voor erkende aannemers 

Als erkend aannemer ben je niet verplicht om een voltooiingswaarborg af te sluiten – wel om 5% van de totale waarde in de Deposito- en Consignatiekas van de FOD Financiën te storten. Maar ook voor erkende aannemers is de voltooiingswaarborg van 100% een goed idee. Zie het ook als een commerciële troef, want je klanten zijn veel beter beschermd. 

 Een tweede voordeel: de voltooiingswaarborg van 100% wordt volledig vrijgegeven bij de voorlopige oplevering. De 5% wordt in schijven vrijgegeven: de eerste helft bij de voorlopige oplevering, de andere helft bij de definitieve oplevering. Op die laatste helft moet je vaak lang wachten, en al die tijd blijf je interesten betalen en maak je nog andere kosten om de vrijgave te bekomen. 

 

5 voordelen van een verzekering 

Vroeger kon je voor de voltooiingswaarborg enkel terecht bij een bank. Die neemt het krediet voor de Wet Breyne mee in je financieringskrediet voor de bouwwerken. Sinds enkele jaren kan je ook terecht bij een verzekeringsmakelaar. Daar geniet je deze extra voordelen. 

Geen schuld op de balans 

Simpel rekenvoorbeeld: je project kost 2.000.000 euro. Je gaat naar de bank om het project te financieren en je krijgt een krediet voor de constructie van 1.400.000 euro want de bank vereist een voorverkoop van 30% (dus 600.000 euro) . Het uiteindelijke kredietbedrag loopt op tot … 3.400.000 euro. De bank moet immers ook een lijn voorzien voor de voltooiing van het gebouw in geval van faillissement. De werkelijkheid is complexer, maar de strekking is duidelijk: je ontleent extra geld. Geld dat een schuld is op je balans. Een verzekering is dat niet. 

Geen impact op de kredietlijn 

Een verzekering heeft ook geen invloed op hoeveel krediet je kan krijgen. Als je je financiering loskoppelt van je voltooiingswaarborg voor de Wet Breyne met behulp van een verzekering, dan kan je meer geld ontlenen voor andere projecten. 

Minder afhankelijk van externe financiering 

Als je onder de Wet Breyne werkt, financieren je kopers je project (deels) op voorhand. Nu de rentevoeten steeds verder stijgen, vormt de Wet Breyne via een verzekeringsmakelaar dus een mooie opportuniteit, want je bent minder afhankelijk van dure kredieten. 

Minder administratie 

Een verzekering werkt met een premie die vast blijft. Een bank werkt met een afbouwschema. Telkens wanneer een deel van de werken voltooid is, moet je dat aan de bank doorgeven. Dat brengt aardig wat administratie met zich mee. 

Transparante tarieven 

Met een verzekering weet je op voorhand hoeveel de voltooiingswaarborg je gaat kosten. Bij een bank hangt dat af van het afbouwschema, waardoor de totale kosten veel moeilijker in te schatten zijn. 

Waarom kiezen voor CEA BELGIUM? 

Vaste premie 

Bij CEA BELGIUM weet je waar je aan toe bent. Je verzekeringspremie is een vast bedrag dat op voorhand wordt afgesproken. Je betaalt een percentage van de bouwkost, inclusief erelonen, exclusief btw. Er zijn geen bijkomende kosten, zelfs geen verzekeringstaksen. Loopt je project uit? De premiekosten blijven hetzelfde. Er zijn geen verrassingen. 

Competitief tarief 

De Wet Breyne sluit je graag zo voordelig mogelijk af. Als verzekeringsmakelaar hebben wij volledig zicht op de gangbare markttarieven. Onze experten onderhandelen tot in detail met verzekeraars die een bewezen solvabiliteit en track record hebben. Het resultaat: jij ontvangt het beste tarief. 

Attest snel in handen 

Wij garanderen dat het verzekeringsattest op tijd bij de notaris ligt. De ondertekening van verkoopaktes loopt hierdoor geen vertraging op. 

Steeds dezelfde contactpersoon 

Bij CEA BELGIUM werk je samen met een vaste contactpersoon die je noden en je bedrijf kent. Onze specialist gidst je vlot doorheen alle procedures. 

 

SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

Op de hoogte blijven?

BUILDING
CONFIDENCE

Nathalie Nolf

Nathalie gidst je graag verder:

Nathalie Nolf – Business development manager
+ 32 479 56 54 34

Hoe dek je je in tegen bouwfouten als architect?

Het aantal schadegevallen in de bouw neemt jaarlijks toe. Waar moet je als architect op letten? Een gesprek met architect Vincent Van Den Broecke, Metier Experten. NEWSVincent Van Den Broecke, Metier Experten"Probeer als architect altijd...

Lees meer